Kako pravilno odabrati obuću za dete?

 

Dečije stopalo do 2. godine raste u proseku 2 cm godišnje, od 2. do 6. godine 1,5 cm, a od 6. do 11. godine 1 cm godišnje.

Najbrži rast dečijeg stopala odvija se u prvim godinama života i zbog toga odabir obuće za dete zaslužuje veliku pažnju. Najbitnije je omogućiti stopalu deteta da pravilno raste u obući odgovarajuće veličine koja obezbeđuje stabilnost nozi i omogućuje da stopalo diše.

 

Pravilan razvoj stopala važan je za zdrav razvoj kičmenog stuba i pravilno držanje tela.

 

Anatomski oblikovana obuća ima dovoljno širok prednji deo kako bi prsti mogli nesmetano da se pomeraju, anatomski uložak neophodan za pravilno formiranje unutrašnjeg svoda stopala i lub tj. pojačan petni deo koji je dovoljno čvrst da obezbedi stabilnost dečijem stopalu pri hodu.

Za siguran i pravilan korak veoma je bitno da obuća bude odgovarajuće veličine. Neprilagođena veličina obuće može da dovede do zdravstvenih problema i deformiteta stopala.
  • Dužinu obuće možete proceniti napipavanjem prsta. Stopalo ima dovoljno mesta ako između vrha palca i ruba cipele ima mesta za vas prst (6 – 12 mm).
  • Prilikom kupovine isprobajte obuću na oba stopala i uvek kupujte obuću za veće stopalo pošto su ona retko potpuno ista. Kada dete obuje cipele bitno je i da u njima napravi nekoliko koraka.
  • Proveravajte veličinu cipelica svaka 2 – 3 meseca.
Pogledajte ili preuzmite naš ”Merač stopala” u PDF formatu.

 

Pomoću merača za stopalo možete tačno odrediti pravu meru obuće koja odgovara stopalu vašeg deteta.Kako pravilno odabrati obucu za dete?

brosura

brend

Pedaq

Copyright © Cipelino.rs. Sva prava zadržana. | Web dizajn i održavanje: ARTerEgo!

Početak  O nama  Kontakt