fbpx

MENI

cipele za prohodavanje

Kako odabrati cipele za prohodavanje?

Prvi koraci donose veliku radost i izazove kako kod dece tako i roditelja. Roditelji žele da pruže najbolje svom detetu i obično se postavlja i pitanje koje cipele za prohodavanje su najbolji izbor.
Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u odabiru idealnog para obuće za prve korake, kao i ličnom roditeljskom iskustvu ali i stalnim edukacijama i konsultacijama sa fizijatrima i ortopedima, ovim tekstom želimo da vam olakšamo izazov kako bi se prepustili poptunom uživanju u prvim koracima svojih mališana.

Deca svoje prve samostalne korake prave najčešće oko prvog rođendana, mada to može biti i ranije sa 9 meseci ili kasnije i do 18 meseci. Bez obzira u kom periodu savladavaju svoje prve korake, ti prvi koraci su nespretni, nogice su nestabilne. Zato je važno da su cipele za prohodavanje fleksibilne i to da su izrađene od meke prirodne kože koja daje fleksibilnost gornjem delu i sa laganim fleksibilnim đonom. Upravo ta savitljivost je važna prilikom puzanja deteta u početnoj fazi i kasnije prilikom učenja prvih koraka. Anatomski oblik cipele i oblikovan uložak unutar cipele nežno obuhvataju uzdužni luk stopala i detetu nudi optimalnu udobnost prilikom hodanja.

Kako odabrati najbolje cipele za prohodavanje?

Da biste napravili najbolji izbor za svoje dete, savetujemo da najviše pažnje obratite na sledeće:

Odgovarajuća veličina i optimalan prostor – dečije nogice brzo rastu, pa moramo voditi računa da obuća bude dovoljno velika u prednjem delu kako bi se prstići slobodno kretali. Preporučujemo da obuća bude i dovoljno široka kako ne bi stiskala nežno dečje stopalo sa strane. Nošenje tesne ili uske obuće može da prouzrokuje nepravilan ravoj kostiju, mišića i ligamenata i da tako nastanu trajni problemi. Obuća ne sme da bude ni prevelika ili široka kako ne bi ometala prirodnu motoriku pri prvim koracima. Odabir odgovarajuće veličine je najbolji kada se proba više veličina i modela. Za online kupovinu dečije obuće, najbolje je pratiti uputstvo za odabir veličine.

Anatomski oblik i fleksibilnost – Veliki značaj ima kako fleksibilnost samog đona tako i fleksibilnost celokupnog gornjeg dela obuće, kako bi dete nesmetano savladavalo svoje prve korake. Anatomski oblik pruža podršku za pravilan razvoj dok anatomski uložak povećava udobnost. Za prve korake se preporučuje da budu dovoljno duboke, odnosno visoke da skočnog zgloba osim kada to vremenski uslovi ne dozvoljavaju.

Izbor materijala – Prirodni materijali se preporučuju za obuću u kojoj se duže boravi kako zbog disanja noge tako i fleksibilnosti. Iz tog razloga preporučujemo da cipele za prohodavanje budu od fine i mekane prirodne kože.

Pertle ili čičak? – Pertlama najbolje prilagođavamo cipele stopalima, jer sa njima možemo vrlo dobro da fiksiramo stopalo u zavisnosti od potrebe. Čičak je nešto jednostavnije rešenje, a i vrlo praktičan za obuvanje. Cipele koje se zatvaraju čičkom drže stopala na mestu, a posebno one cipele koje imaju više čičak traka.

Pogledajte našu online ponudu cipela za prohodavanje.

Podeli na: 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Scroll to Top