fbpx

BESPLATNA DOSTAVA UZ PORUDŽBINE PREKO 4000 RSD. PORUČITE TELEFONOM 060 63 13 008 OD 10 -18h (PON-SUB)

Pretraži proizvode

odabir decije obuce

Odabir dečije obuće

Odabir i kupovina prvih, ali i svakih narednih cipela za decu, nije ni malo laka i svaki put predstavlja izazov za roditelje. Mnogo je pitanja – da li je bolje uzeti duboke ili plitke cipele; da li cipele ili patike, baletanke; otvorene ili poluotvorene sandale; pertle ili čičak… i na koji način odabrati pravi model i veličinu?
Iz tog razloga, našim dugogodišnjem iskustvom u pronalaženju idealnog para za svako dete u našim prodavnicama, ličnim roditeljskim iskustvom ali i stalnim edukacijama i konsultacijama sa fizijatrima i ortopedima, želimo da vam u ovom tekstu pružimo savete pri odabiru obuće za decu.

Fizijatri savetuju da je za razvoj dečijeg stopla najbolje kada dete hoda boso kako bi se hodom po neravnim površinama stimulisali nervni završeci i time podsticao pravilan razvoj. To treba praktikovati kad god je moguće ali uslovi života i vremenske prilike nam to ne dozvoljavaju često. Dečije cipele predstavljaju zaštitu od nepogodnih spoljnih uticaja. Važno je da se za svaki uzrast i različite aktivnosti dece, na pravi način odabere obuća kako bi se stopala razvijala na pravilan način.

Odgovarajuća veličina – Nošenje tesne ili uske obuće može da prouzrokuje nepravilan ravoj kostiju, mišića i ligamenata i da tako nastanu trajni problemi. Obuća ne sme da bude ni prevelika ili široka. Odabir odgovarajuće veličine je najbolji kada se proba više veličina i modela. Za online kupovinu dečije obuće, najbolje je pratiti uputstvo za odabir veličine.

Anatomski oblik i fleksibilnost – Veliki značaj ima kako fleksibilnost samog đona tako i fleksibilnost celokupnog gornjeg dela obuće, kako bi se dete nesmetano kretalo u svakodnevnim aktivnostima. Anatomski oblik pruža podršku za pravilan razvoj dok anatomski uložak povećava udobnost. Za prve korake se preporučuje da budu dovoljno duboke, odnosno visoke da skočnog zgloba osim kada to vremenski uslovi ne dozvoljavaju.

Izbor materijala – Prirodni materijali se preporučuju za obuću u kojoj se duže boravi kako zbog disanja noge tako i fleksibilnosti. Drugi materijali su prihvatljivi za obuću u kojoj se kraće boravi ili obuću za posebne namene – sportska obuća, obuća za kišu, sneg ili plažu.

Vrsta obuće – Cipele (duboke zimi ili sandale leti) lagane i fleksiblne a izrađene od prirodnih materijala su preporučljive kao osnovna obuća u kojoj dete najviše boravi. Šta ćete odabrati iz širokog asortimana vrsta cipela i modela, zavisi od vaših želja i navika deteta.
Patike treba da budu izbor za dopunsku obuću koja se koristi za sport i rekreaciju.

Pertle ili čičak? – Pertlama najbolje prilagođavamo cipele stopalima, jer sa njima možemo vrlo dobro da fiksiramo stopalo u zavisnosti od potrebe. Čičak je nešto jednostavnije rešenje, a i vrlo praktičan za decu, jer s obućom na čičak deca vrlo brzo nauče sami da se obuvaju. Cipele koje se zatvaraju čičkom drže stopala na mestu, a posebno one cipele koje imaju više čičak traka.

Pogledajte našu online ponudu dečije obuće i izaberite najlepši par po vašoj meri i želji svog deteta 🙂

Podeli na: 

Scroll to Top