fbpx

BESPLATNA DOSTAVA UZ PORUDŽBINE PREKO 4000 RSD. PORUČITE TELEFONOM 060 63 13 008 OD 10 -18h (PON-SUB)

Pretraži proizvode

Održavanje i negovanje obuće

Redovno čišćenje i pravilno održavanje obuće je neophodno kako bi se zadržala udobnost, nepromenjen izgled obuće i produžio vek njenog trajanja. Vašu obuću održavajte prema uputstvu i deklaraciji proizvođača ili uvoznika. Mi vam nudimo savete prema opštim preporukama za negu i održavanje obuće, odnosno za materijale od kojih je izrađena.

Saveti za negu i pravilno održavanje obuće:

  • Pre čišćenja obuća treba da bude suva. Sušenje obuće se mora odvijati prirodnim putem, nikako pored izvora toplote, kao što su radijatori, peći i grejalice. Mokra obuća ne sme da se suši na suncu jer će tada izgubiti svoju boju. Preporučuje se da se stavi nešto novina u obuću kako bi se sačuvala od vlage ali i očuvao oblik.
  • Obuća ne sme da se pere u mašini za veš, jer može doći do trajnih mehaničkih oštećenja obuće
  • Obuća od belog materijala vremenom može požuteti, pa joj treba posvetiti veću pažnju

Obuća napravljena od glatke kože

Obuću od glatke kože treba čistiti kada je suva, najpre očistite četkom ili tkaninom. Četkom nanesite malo kreme za poliranje i pustiti da se krema upije. Kada se obuća osuši treba je iščetkati. Za vreme kišnih i snežnih dana, kožnu obuću treba zaštititi impregnacionim sprejem kako bi se sprečilo prodiranje vlage.

Obuća od velura

Obuću od velur kože (prevrnuta, brušena, antilop koža) treba čistiti gumicom ili četkom za čišćenje velura, kako bi koža ostala prirodne teksture. Da biste zaštitili vašu obuću od kiše koristite impregnacijski sprej. Obuću morate naprskati pre prvog korišćenja i pustiti je da se dobro osuši nakon upotrebe. Preporučujemo da sprej koristite dva puta nedeljno.

Lakirana kožna obuća

Lakirana koža je jedna od najosetljivijih vrsta glatke kože, pa joj treba posvetiti posebnu pažnju. Ukolilo se obuća od lakirane kože ne održava na odgovarajući način, koža počinje da puca.

Ovakvu obuću treba najpre očistiti mekom krpom od prašine i prljavštine, a zatim na nju naneti kremu ili sredstvo za negu lakirane obuće. Po upijanju sredstva, čistom i mekom krpom, obuću treba ispolirati do visokog sjaja.

Čišćenje četkama, bez obzira koliko mekane bile, kao i upotreba krema se ne preporučuje kod lakirane obuće, jer može doći do oštećenja gornjeg sloja, tj. do skidanja lakiranog dela kože. Takođe se ne preporučuje nošenje lakirane obuće na niskim temperaturama, jer niske temperature mogu uticati na sjaj laka.

Sintetički i hi-tech materijali

Sintetičke materijale koji se mogu naći na patikama ili hi-tech materijali na čizmama za sneg se održavaju jednostavnim brisanjem vlažnom krpom.

Značenje simbola kod obuće

Unutar svakog para obuće nalazi se etiketa sa informacijama o materijalu od kog je ona izrađena. Na etiketi se nalaze simboli koji opisuju svaki deo obuće, kao i materijale od kojih su oni izrađeni. Na slici u ovom tekstu je opisano na šta se koji simbol odnosi.

Scroll to Top